Handelsgeest in de dop


Momenteel hebben allerlei elektronische apparaten in mijn huis problemen. Het half-formaat vaatwassertje doet het al heel lang niet meer. De draad van het lampje onder de afzuigkap is kapot. De tweepits kookplaat werkt plotseling nog maar op halve kracht. De snellader van mijn telefoon doet het sinds twee weken niet meer. En nu heeft ook de accu van mijn laptop het begeven. Soms gaat dat zo, dat alles tegelijk slijt en uitvalt.

Zelf was ik ook even uitgevallen, in en na de lockdown van het voorjaar. De balans was zoek, ik draaide net als mijn kookplaatje maar op halve krachten. De snellaadfunctie werkte niet. Bijzonder dat het over de tijd heen toch weer beter is geworden. De zin in mijn werk, in het hier wonen, in het aanpakken van nieuwe dingen, in het schrijven van een blog is weer teruggekomen. De lange hete benauwde zomer is voorbij, letterlijk en figuurlijk. Ben altijd al een herfstmens geweest :-).

De vader van Mirela was ook uitgevallen. Hij zat een poos in de gevangenis. Terwijl hij daar was, kwam hij in contact met onze re-integratiewerker Ilir. Ze gingen gesprekken met elkaar aan, en hij wilde goed voor zijn gezin gaan zorgen wanneer hij vrij zou komen. Het huis was slecht, maar er lag wel wat land omheen, en daar wilde hij graag groenten gaan kweken, ‘t liefst in een kas. Via samenwerking met een kerk en met hulp van een aantal medegevangenen heeft Mirela’s vader nu tunnels van plastic op zijn land staan. Mirela vindt het geweldig en wil haar vaders grote helper zijn. Dit voorjaar arriveerden de stekjes om in de grond te poten. Vol trots laat ze ze zien. Een foto van hoop.

Dan komt de oogsttijd. Kijk eens, een krat vol tomaten en granaatappels. Op naar de markt, om te verkopen. Ilir vraagt aan de vader van Mirela: “Ik koop een kilo tomaten van je, hoeveel kost dat?” “Nee nee, voor jou natuurlijk niks, die krijg je gewoon van me”, is het antwoord. “Echt, ik wil ze van je kopen, denk aan je inkomsten!” houdt Ilir vol. “Tweehonderd lek”, zegt kleine Mirela, die het gesprek aanhoort. Handelsgeest in de dop.

Zo worden dingen soms over de tijd heen weer beter. Als het licht weer aangaat, krachten gebundeld worden, er hier wat groeit en daar wat geoogst wordt. De elektronicaproblemen in mijn huis gaan helaas niet vanzelf goedkomen, maar er is weer genoeg energie om het aan te pakken.