Spiegel van de zon


Zonder iets te zeggen geeft ze me een paardenbloem. We lopen onder een hete zon over de stenen van een droge rivierbedding. Het thema van het seminar voor de jongelui van Dream Academy is ‘volhouden’, en we zijn bezig aan een pittige tocht naar een waterval. “Dank je wel!” zeg ik, “hoe heet deze bloem?” “Luledielli,” zegt ze, zonnebloem. Ik sta op het punt te zeggen dat een zonnebloem wat anders is, maar ik doe het niet. Laat het maar een zonnebloem zijn, gevonden tussen de rotsen. De opgeschoten knul van 17 die erbij komt staan, zegt: “Nee joh, dat is geen zonnebloem, dat is een luleradhiqe. Dat is wat anders.” Ze haalt haar schouders op. Ik zeg dat ‘ie wel op de zon lijkt.

De jongen kijkt me enthousiast aan en zegt: “Ik zoek voor jou een bloem die een spiegel van de zon is. Echt waar, het is een schitterende bloem, je ziet de zon erin schijnen, en ik weet zeker dat ik ‘m vinden kan”. Ik ben benieuwd. Hij voegt er nog aan toe: “Ik weet veel van bloemen en kruiden, want als kleine jongen plukte ik die in de bergen en verkocht ze op straat, om wat geld voor ons gezin te verdienen.” Hij sprint weg en ik loop met de groep verder op onze klim.

Dan duikt hij ineens weer naast me op. “Ik heb ‘m! Kijk, de spiegel van de zon!” Hij geeft me … een boterbloem. Wat kijk je anders naar een boterbloem als je weet dat het de spiegel van de zon is. Prachtig. Ik zie de zon in de boterbloem. In de paardenbloem. In de meiden en de jongens. De bloemen houd ik vast tot ze totaal verlept zijn. De tieners kan ik niet vasthouden, maar we kunnen ze wel zoveel mogelijk steun en begeleiding en bagage geven. Om goede keuzes te leren maken, de rug gekeerd naar hopeloosheid, armoede en criminaliteit. Het gezicht naar de zon.

Een paar honderd meter terug zagen een paar meiden een boom met daarin ‘papa’ gekerfd, babi. Kom eens kijken, babi, hier! Ze maakten foto’s van dichtbij, en een meisje maakte een selfie met het woord. Een foto met haar vader is al lang geleden, hij zit al zo lang vast.

De zon. De vader. Ik denk aan onze Schepper, de bron van leven en licht. Een boterbloempje volstaat al om de Zon te weerspiegelen. Ook daar waar babi alleen in een boombast aanwezig is.