[:nl]Het zal daar wel vreselijk zijn[:]


[:nl]Nederland – een stad – een industrieterrein – een gevangenis – een leslokaal – 5 gedetineerden. Ik heb ze net verteld dat ik mijn baan heb opgezegd om naar Albanië te verhuizen. Wat ga je daar doen? Ook bij ‘Gevangenenzorg’ werken. Tjonge. Na een korte stilte zegt er één: “Het zal daar wel vreselijk zijn”. 

Ik onderdruk nog op tijd een glimlach. Hij bedoelt de gevangenissen daar. “Kijk, hier wordt er toch voor ons gezorgd. Wij kunnen cursussen volgen, zoals deze. Wij krijgen hulp als we weer naar buiten gaan. Wij kunnen dingen leren om niet meer de fout in te gaan, om dingen goed te maken.” De Albanese gevangenissen zijn zeker niet te vergelijken met de Nederlandse. Dat heb ik 8 jaar geleden met eigen ogen gezien. Maar het kan hier vreselijk zijn, en daar. En het kan hier hoopvol zijn, en daar. In welke omstandigheid ook, werken aan herstel maakt elke situatie een beetje mooier.

 [:]